*

Rimma Aliisa En vihaa ketään, kritisoin kaikkea.

Mitä feminismin tulisi olla?

  • Mitä feminismin tulisi olla?
  • Mitä feminismin tulisi olla?

Nykyään kun feminismi tulee puheeksi, ihmiset jakautuvat hyvin voimakkaasti kahteen ryhmään. Ensimmäinen näistä ryhmistä on tietenkin kolmannen aallon vihreähiuksiset yli 150 kiloa painavat feminatsit, ja valkoiset ritarit, jotka puolustelevat heidän miesvihaansa suihinoton toivossa. Tämä ryhmä uskoo myytteihin, kuten raiskauskulttuuriin, siihen että naisen euro on tasan 83 senttiä ja jossain määrin jopa siihen, että naiset ovat automaattisesti arvokkaampia ihmisiä, kuin miehet. He usein tykkäävät käyttää "loukkaantumista" argumenttina ja vetoavat jokaisessa keskustelussa siihen, että naisia sorretaan jatkuvasti lännessä. Nämä samat ihmiset uskovat usein myös miljoonaan sukupuoleen, puolustelevat Yhdysvalloissa tapahtuvaa vasemmistolaista väkivaltaa itsepuolustuksena, kokevat valkoiset ihmiset luonnostaan rasistisiksi ja uskovat Hillary Clintonin olevan Yhdysvaltojen politiikalle Jumalan lahja. Kolmannen aallon feministin kanssa on turha lähteä juttelemaan tai väittelemään yhtään mistään. Hän ei puhu sinulle, ennen kuin tunnustat olevasi etuoikeutettu valkoinen mies, jonka elämä näiden kahden piirteen takia on automaattisesti helpompaa kuin kenenkään muun. Onhan näilläkin feminatseilla mielestäni yksi hyvä idea; erilaiten kehonmuotojen esittäminen vaatemallistoissa. Victoria's Secret malleista lähes kaikki ovat alipainoisia, niin miksi emme myös voisi sisältää malleihin normaalipainoisia, sekä hieman ylipainoisia? Ai niin, eiväthän feminatsit tätä aja takaa. Heidän mielestään pitäisi juhlia myös sairaalloisen ylipainoisia naisia, jotka eivät mahdu enää kokonsa takia istumaan lentokoneessa. 

Toinen ryhmä on näiden "feminatsien" vastakohta, mutta ei kyllä rehellisesti sanottuna yhtään järkevämpi millään tasolla. Ymmärrän hyvin kolmannen aallon feminismin vastustamisen, mutta nämä "meninistit" vievät tämän ihan uudelle tasolle. Heidän mottonsa on "kannatan tasa-arvoa, en feminismiä", mutta silti heitä kiinnostaa huomattavasti enemmän naisen sanoma seksistinen kommentti miehen pepusta, kuin esimerkiksi naisten ympärileikkaus. Ei, tämä lause ei itsessään ole typerä, se on varsin ymmärrettävä. Se kuitenkin usein kuuluu täysien idioottien suusta. Nämä ihmiset tuovat aina vahvasti esille, kuinka nainen ei kykene yhtä rankkaan fyysiseen työhön kuin mies, mikä kylläkin on totta - mutta samaan aikaan he puolustelevat näkemystään siitä, että naista tulisi aina ehdottomasti lyödä baaritappelussa yhtä kovaa kuin miestä. Tämä kyseinen porukka myös kokee naisen ylipainon länsimaiden suurimmaksi ongelmaksi, vaikka heidän oma ruokavalionsa usein koostuu menthol-savukkeista ja kebabista. He sanovat kannattavansa tasa-arvoa, mutta näkevät usein asiat vain siten, miten he itse haluavat. Nämä ihmiset tuovat väkisin oikeistopoliittisia näkemyksiään niihin paikkoihin, joissa niitä ei lainkaan kysytä ja myös kokevat olevansa keskimäärin älykkäämpiä johtuen siitä, että saavat typerät asiat kuulostamaan jossain määrin fiksuilta. He inhoavat miesten yleistämistä yli kaiken, mutta silti usein tykkäävät yleistää "kaikki naiset" tai feministit. Ai niin, ja he usein kokevat myös lausahduksen "vitun huora" olevan fiksu argumentti, etenkin kun sen huutaa vastakkaisen osapuolen päälle kesken väittelyn. 

Mielestäni näille kahdelle ajatusmaailmalle olisi hyvää löytää kultainen keskitie, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Kyllä, nykyään on olemassa seksismiä molempia sukupuolia kohtaan. Kestä se. Älä väitä olevasi feministi, jos vihaat miehiä. Äläkä väitä kannattavasi tasa-arvoa, jos et osaa tunnistaa naisiin kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta. Tasa-arvo tarkoittaa sitä, että miesten ja naisten tulisi olla samanarvoisia. Meidän ei kuitenkaan tulisi kieltää sukupuolten välisiä biologisia ja fyysisiä eroavaisuuksia.  

Usein olen myös kuullut asiaa siitä, kuinka "oikealle feminismille" eli uskomukselle, että naisten ja miesten tulisi olla tasa-arvoisia, pitäisi kokonaan keksiä uusi nimi. En usko, että tämä kuitenkaan olisi välttämättä oikea tapa toimia. Miksi antaisimme idioottimaisille kolmannen aallon feministeille niin paljon huomiota, että he saisivat omia tämän sanan kokonaan käyttöönsä? Voimmeko vain keksiä näille idiooteille kokonaan uuden nimen sen sijaan?

Totuus on se, että seksismi on edelleen elossa, vaikka kuinka haluamme väittää toisin. Koemme miesten olevan heikkoja, jos he itkevät. Naisten esineellistäminen sekä äärimmäisen seksistiset kommentit kohdistuen naisiin ovat arkipäivää. Ja tietenkin, tämä perustellaan sillä, että "pojat ovat vain poikia" - mutta eikö tämäkin ole suhteellisen seksistinen tapa ajatella? Emme voi sanoa, että pojille on täysin luonnollista olla kusipäitä - tämä on hyvin seksististä myös.

Miksi tarvitsemme edelleen feminismiä tämän päivän Suomessa? Ja minkälaista feminismiä tarvitsemme? Mielestäni me tarvitsemme feminismiä, joka ottaa huomioon myös sen, että miehiä ei aina kohdella myöskään reilusti - mutta se ei missään nimessä myöskään tarkoittaisi sitä, että naisten ongelmia väheksyttäisiin. 

Enkä naisten ongelmilla todellakaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi keskittyä asioihin, kuten "manspreading" tai siihen, että joku kadulla kävelevä mies saattoi katsoa vahingossa rintojasi. Nämä ovat osa elämää, sinun on täysin turha mennä siitä itkemään sosiaaliseen mediaan, koska ketään ei oikeasti kiinnosta - ei varmaan edes sinua itseäsi. 

Suomessa on runsaasti esimerkiksi uskonnollisia yhteisöjä, jotka hyvin vahvasti painostavat naisia luopumaan lähes kokonaan koulutuksestaan, ja menemään naimisiin sen sijaan. Ja tietenkin, avioliitossa tulee hankkia lapsia, ja useat naiset ovat kokeneet tämän äärimmäisen painostavaksi. Hyvin aikainen lasten hankkiminen vaikuttaa ikävällä tavalla naisen koulutukseen ja työelämään, kun taas miehellä on tässä tapauksessa näihin paremmat mahdollisuudet.

Tietyillä työpaikoilla naisiin kohdistuva syrjiminen on edelleen voimassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kaikki miehet uskovat, että naisilla on täysin samat mahdollisuudet työelämässä kuin miehillä, mutta vain hieman alle puolet naisista uskovat näin. Puolassa vain noin yksi kolmasosa naisista koki omaavansa yhtäläiset mahdollisuudet työelämässä, kuin miehet. Enkä usko missään nimessä siihen, että jokainen nainen, joka on kokenut omaavansa huonommat mahdollisuudet keskimäärin kuin miehet, on hullu kolmannen aallon feminatsi. Ja ei, en usko että seksismi on naisten osilta ohi vain, koska osa miehistä sanoo niin. Ei miehiinkään kohdistuva seksismi ole täysin ohitse vain sen takia, että jotkut naiset väittävät näin.

Britanniassa noin puolet naisista ovat kokeneet ahdistelua työpaikallaan. Länsimaissa tyttöjen kunniamurhat ovat myös lisääntyneet huimasti johtuen fundamentalisteista. Musiikki on täynnä seksististä kieltä, joka kohdistuu eritoten naisiin, mutta ei ikinä miehiin. Naiset muodostavat keskimäärin suuremman joukon huonosti palkatusta työvoimasta (mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naisen euro olisi 83 senttiä). Olen kuitenkin lähes varma siitä, että seuraavan sadan vuoden aikana internetiin ei ilmesty kuvaa seitsemästä naisesta allekirjoittamassa lainsäädäntöä siitä, mitä mies saa ja ei saa tehdä lisääntymiselimillään - elleivät sitten feminatsit valloita maailmaa.

Miehetkään eivät selviä länsimaissa täysin tasa-arvoisesti. Suomessa asevelvollisuus on miehille pakollinen, mutta naisille ei. Ulkonäköpaineet kohdistuvat tässä yhteiskunnassa sekä miehiin, että naisiin. Miehet eivät saa huoltajuutta erotilanteissa yhtä helposti, kuin naiset. Useasti näämme ihmiskaupan uhrit vain ja ainoastaan tyttöinä, vaikka pojat ovat ihmiskaupan uhreja aivan samalla tavalla - tämä kuitenkin pääsee helposti unohtumaan monelta feministiltä. Länsimaissa miehet tekevät keskimäärin huomattavasti enemmän itsemurhia kuin naiset. Miehet saavat keskimäärin pidempiä vankilatuomioita kuin naiset, vaikka rikokset olisivat täsmälleen samoja. Vaikka miehet eivät kärsi yhtä paljon parisuhdeväkivallasta keskimäärin kuin naiset, niin miehille on silti huomattavasti vähemmän turvakoteja. Tämä ehdottomasti liittyy siihen sukupuolistereotypiaan, jonka mukaan miehen tulee olla "itsenäinen ja vahva". Mies on automaattisesti heikko, jos hän itkee tai jos hän kokee tuskaa. Miehiäkin kohdellaan yhteiskunnassamme väärin, ja miehet voivat yhtälailla olla esimerkiksi parisuhdeväkivallan uhreja, kuin naiset. 

Ei, en usko että miehet ovat nykyään länsimaissa suuressa määrin etuoikeutettuja verrattuna naisiin, mutta samaan aikaan fiksujen ihmisten tulisi ottaa molempiin sukupuoliin kohdistuvat epäoikeudenmukaisuudet tosissaan. "Feminismin" ei pitäisi olla ruma sana. Seksismi kohdistuu molempiin sukupuoliin. Ja olimme sitten feministejä, tai emme, niin meidän jokaisen tulisi kohdella molempia sukupuolia tasa-arvoisesti, ottaen kuitenkin huomioon biologiset ja fyysiset eroavaisuudet. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset